Minecraft

видеоигра од 2009 година

Minecraft ("Минекрафт") беше игра за Windows, macOS, и Linux направено во 2009 година. Во ова игра главниот херои се викаше Стив и одеше низ многу авантури.

Minecraft
Изработувач(и)Mojang Studios[б 1]
Издавач(и)
Дизајнер(и)
Уметник(ци)
  • Маркус Тоивонен
  • Јаспер Боерстра
Композитор(и)C418, Герет Кокер, Лена Рејн, Куми Таниока
СеријалMinecraft
Подлоги
Жанр(ови)Отворен свет, Игра за преживување
Режим(и)Самостојна видеоигра, Групна видеоигра
Minecraft хемиска табела на конференцијата „Компјутер во училиште“ во Чешка Република во 2018 година

Белешки

  1. Ports to consoles developed by 4J Studios;[1] New Nintendo 3DS port developed by Other Ocean Interactive[2]
  2. PC/Java, Android, iOS, Wii U, Nintendo 3DS, Nintendo Switch
  3. Xbox 360, Xbox One, Windows Phone, Windows 10 Edition
  4. PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
  5. 2009–2011
  6. 2011–присутни

Наводи

  1. Sarkar, Samit (6 November 2014). „Microsoft officially owns Minecraft and developer Mojang now“. Polygon (англиски). Посетено на 19 March 2020.
  2. „Minecraft: New Nintendo 3DS Edition“. www.nintendo.com. Посетено на 3 February 2019.

Надворешни врски